Site CreatorΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ
The Palace

ΠΟΥ και ΠΟΤΕ

Το "Παλατάκι" χτίστηκε από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, σε έκταση του παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν "Κυβερνείο".


VIP ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Το "Παλατάκι", υπήρξε τελικά η κατοικία σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής τους τόπου.

Η τέως βασιλική οικογένεια έμεινε μία μόλις νύχτα εδώ, ενώ το κτίριο αποτέλεσε στο παρελθόν κατοικία του εκάστοτε Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης.

Φιλοξενούσε επίσης τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη, είτε ως Πρωθυπουργός είτε ως Πρόεδρος αργότερα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τότε που δάκρυσε για τη Μακεδονία.


ΤΟ ΚΤΙΡIO

Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 1.200 τ.μ. και ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα πάνω, συν το υπόγειο.

Βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και θεωρείται  χαρακτηριστικό δείγμα «ανακτορικής» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο από ιωνικούς κίονες.

Πρόκειται για τον πλέον ιδανικό αρχιτεκτονικά κτίριο, στην πλέον ειδυλλιακή τοποθεσία, για να στεγάσει το μοναδικό στον κόσμο "Μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου"!

Η ΘΕΣΗ

Η τοποθεσία είναι πραγματικά μοναδική και υπέροχη και πολλοί λένε ότι είναι η ομορφότερη όλης της Θεσσαλονίκης! Θεμελιωμένη πάνω στο Μικρό Έμβολο, υπερυψωμένη, πλάι από τη θάλασσα, με πανοραμική θέα προς την πόλη!

Το "Μουσείο Μεγάλου Αλεξάνδρου" θα έχει ακριβώς αντίκρυ του τον επιβλητικό Όλυμπο και θα κοιτάζει περήφανα Πύδνα, Δίον, Αιγές και Πέλλα, τα Βυζαντικά Κάστρα της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο και τον Λευκό Πύργο, ενώ καραβάκια θα πηγαινοφέρνουν επισκέπτες από Πιερία, Θεσσαλονίκη, Περαία, Ν. Επιβάτες και Αγία Τριάδα!


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

 Στο οικόπεδο, εμβαδού περίπου 15 στρεμμάτων, έχουν δημιουργηθεί όμορφοι κήποι, Εκκλησάκι, Ελικοδρόμιο και πρόσβαση στη θάλασσα, όπου υπήρχε κάποτε μικρή μαρίνα ελλιμενισμού, ενώ πια απαιτείται νέα, και μεγαλύτερη.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η πολύ καλά οργανωμένη μαρίνα Αρετσούς και παραπέρα το Αεροδρόμιο Μακεδονία, τα οποία, όπως και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός και το τουριστικό Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ξεχειλίσουν κυριολεκτικά από επισκέπτες με την έναρξη λειτουργίας του, με πολύ μεγάλα οφέλη για την εθνική οικονομία.
.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΟΥ"

 Το Μουσείο Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα μπορεί να επεκταθεί μελλοντικά υπογείως ή υπεργείως, στο γειτονικό πρώην "Στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρου" (ή Κόδρα, ψευδ. του Λοχαγού Μιχάλη Μωραΐτη 1856-1905) Καλαμαριάς, έκτασης 450 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται και ο μικρός Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο τεράστιος και αναξιοποίητος αυτός τόπος, θα μπορεί έτσι να μεταμορφωθεί σε έναν Πολυχώρο Ιστορίας, Πολιτισμού και Αναψυχής υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας, που θα φέρει μεγάλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη και στον Δήμο Καλαμαριάς και σε ολόκληρη γενικά τη Θεσσαλονίκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ