mobirise.com

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Το οφείλουμε ως Μακεδόνες Το χρωστούμε ως Έλληνες

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Μακεδονία, Ελλάδα
   Το 'Oραμα για τη δημιουργία του Μουσείου Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Παλατάκι Θεσσαλονίκης, ξεπήδησε αφ΄ενός μέσα από την λαχτάρα μας να γίνει ένα πολύ μεγάλο έργο ιστορίας και πολιτισμού, με επίκεντρο τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών, το οποίο να μπορεί να συγκινήσει, να ενώσει και να εμπνεύσει και πάλι τους Έλληνες, αλλά και την αγωνία μας αφ΄ ετέρου για τις διεκδικήσεις των Σκοπίων και την εκτεταμένη πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας και του ίδιου του Μεγάλου μας Αλεξάνδρου!

Αυτό λοιπόν που οραματιζόμαστε στο Παλατάκι Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, θα είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο Μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αυτό θα είναι ένα μόνο από τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματά του!

 Δεν θα περιέχει μόνο αρχαιολογικά ευρήματα, γλυπτά, νομίσματα, ψηφιδωτά, χάρτες και άλλα που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά θα αναπαριστάνει σκηνές από την ζωή και τη δράση του, με φόντο μεγάλους πίνακες ζωγραφικής ή ψηφιδωτά και φυσικές μορφές από κερί ή άλλο υλικό, ώστε ο επισκέπτης να αποκτά πλήρη γνώση, συναίσθηση και εμπειρία της μεγαλύτερης προσωπικότητας του αρχαίου κόσμου! 


  Επίσης, θα παρουσιάζονται σε επιδαπέδιο ψηφιδωτό χάρτη όλες οι Αλεξάνδρειες που έχτισε ο μεγάλος Έλληνας Εκπολιτιστής και Στρατηλάτης, ενώ σε κάθε τέτοιο σημείο θα βρίσκεται υπερυψωμένη η μακέτα της αντίστοιχης Αλεξάνδρειας με το όνομά της, παλαιό και σημερινό! Θα είναι μια μοναδική εμπειρία στις άγνωστες στους περισσότερους Αλεξάνδρειες της Ανατολής (Αίθουσα Αλεξάνδρειες)!

  Ακόμη, θα υπάρχουν ανάμεσα σε άλλα η Αίθουσα των Εταίρων, με τις μορφές και τα επιτεύγματα των σπουδαίων συντρόφων - στρατηγών του Μ. Αλεξάνδρου και η Αίθουσα Φιλίππου - Ολυμπιάδας με τους γονείς του, ενώ θα αναπαριστάνεται εσωτερικά ο Τάφος του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές, σε μια συγκλονιστική εμπειρία αγγίγματος!


  Θα δημιουργηθεί επίσης η Αίθουσα "Ευ Ζην", με τον Αλέξανδρο να διδάσκεται καθοριστικά από τον Νηπιαγωγό του Λεωνίδα και τον μεγάλο Δάσκαλό του Αριστοτέλη, αλλά και η Αίθουσα Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στην αδελφή του Βασίλισσα Θεσσαλονίκη, όπου θα εδώ αναπαριστάνεται εσωτερικά και ο ευρεθείς Μακεδονικός Βασιλικός Τάφος στη συστάδα των γυναικών των Αιγών, με ταφικό θρόνο, ο οποίος πιθανολογείται ότι ανήκε στην Θεσσαλονίκη και δεν είναι προς το παρόν επισκέψιμος εκεί.


  Ακόμη οραματιζόμαστε την Αίθουσα Βουκεφάλα, του πιστού και θρυλικού αλόγου του Μ. Αλεξάνδρου, με γλυπτά και αναπαραστάσεις από το πώς τον δάμασε, μέχρι το πώς πολεμούσε μαζί του! Στον αύλειο χώρο θα υπάρξει ειδικό μέρος με θεσσαλικά άλογα, η σπάνια πια, ελληνική φυλή του Βουκεφάλα!


  Σε ξεχωριστή αίθουσα θα κατασκευασθεί η αναπαράσταση της περίφημης, πολυτελέστατης νεκρικής άμαξας του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αίθουσα Νεκρικής Άμαξας).


  Αίθουσα του Τάφου - Εδώ θα υπάρχουν αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος της χρυσής λάρνακας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και των διαφόρων μαρτυριών και σχετικών ερευνών για τον Τάφο του κορυφαίο, όπως: μεγάλη μακέτα Μαυσωλείου Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, μακέτα του


ανασκαφέντος μερικώς μεγάλου ταφικού μνημείου στην Όαση Σίουα από την Λιάνα Σουβαλτζή (τόπος που ήθελε ο ίδιος να ταφεί), ζωγραφική απεικόνιση μαρτυρίας του 1850 του Έλληνα υπαλλήλου του Ρωσικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια Αμβρόσιου Σκυλίτση, για την ύπαρξη γυάλινης λάρνακας με ολόσωμο αρχαίο νεκρό, στα υπόγεια του Τζαμιού του Προφήτη Δανιήλ και άλλα, τροφοδοτώντας το κορυφαίο αρχαιολογικό μυστήριο και δυναμώνοντας τις προσπάθειες για την ανακάλυψή του πραγματικού Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


  Ανάμεσα σε πολλές ακόμη σκέψεις, σχεδιάζουμε την ύπαρξη Βιβλιοπωλείου με βιβλία κατάλληλα για τον Μέγα Αλέξανδρο, εγκεκριμένα από το Μουσείο, αλλά και Πωλητήριο πιστών αντιγράφων γλυπτών και άλλων σχετικών με τον Μ. Αλεξάνδρο ενθυμίων.


  Θα υπάρχει επίσης πολυτελές Αναψυκτήριο - Εστιατόριο, το οποίο θα λειτουργεί - όπως και ολόκληρο το Μουσείο - επί 24 ώρες!


   Τέλος, θα δημιουργηθεί κατάλληλη Αίθουσα Διαλέξεων - Προβολών σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο και μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων για Διεθνή ή Τοπικά Συνέδρια, ενώ και στον Αύλειο χώρο θα γίνονται συνεχώς καλλιτεχνικές, μουσικές και θεατρικές ποιοτικές εκδηλώσεις και παραστάσεις.


  Το Παλατάκι Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, είναι καταληκτικά ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία του Μουσείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς συνδυάζει ένα υπάρχον κτίριο με σαφή ανακτορική αρχιτεκτονική, έναν πάρα πολύ όμορφο περιβάλλοντα χώρο πλάι στη θάλασσα, υπερυψωμένο με πανοραμική θέα προς την πόλη, διαθέτει Ελικοδρόμιο, Ιερό Ναό για τις Κυριακές και μπορεί να κατασκευαστεί μικρή μαρίνα πρόσδεσης τουριστικών σκαφών για επισκέπτες από Λευκό Πύργο και Πιερία,

ενώ δίπλα του βρίσκεται ο τεράστιος προς αξιοποίηση και επέκταση χώρος του Στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρου!


 Για αυτό το μεγάλο και με διεθνή εμβέλεια όραμα, ζητούμε την υποστήριξη όλων των τοπικών αρχών, της εκάστοτε Κυβέρνησης, και όλων των Ελλήνων, ώστε το Παλατάκι να αποδωθεί άμεσα και ρητά για αυτή τη χρήση και να αρχίσουν τάχιστα οι μελέτες και τα έργα διαμόρφωσης με κρατική δαπάνη, αλλά και συνεισφορά από όλο τον Ελληνισμό εσωτερικού και εξωτερικού, για το μεγαλύτερο έργο Πολιτισμού στην σύγχρονη ιστορία μας!


   Το Όραμα αυτό, με την στήριξη ευελπιστούμε της πάντα πρόθυμης σε βοήθεια Εκκλησίας μας και ίδίως των οικείων Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς,  επιθυμούμε να τεθεί υπό την αιγίδα του άριστου καθόλα και ευαίσθητου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να γίνει γρήγορα πραγματικότητα, χωρίς παλινωδίες, χρονοτριβές και σκοπιμότητες.  Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα μοναδικό και ιστορικά μεγάλο εθνικό έργο, που θα προσφέρει παράλληλα εργασία σε δεκάδες επαγγέλματα και χιλιάδες εργαζόμενους, αρχιτέκτονες, τεχνίτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ειδικούς, ξεναγούς, ενώ θα συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια νέων τουριστών στη Θεσσαλονίκη και την μία και μόνη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσφέροντας πραγματική ανάπτυξη ειρήνης και πολιτισμού, με ευεργετικές συνέπειες στην τοπική και εθνική Οικονομία, αλλά και την Παιδεία εκατοντάδων μαθητών και Σχολείων, που θα το επισκέπτονται!

  Όλο αυτό το όραμα βγήκε από τα βάθη της καρδιά μας. Και ανήκει πια σε όλους τους Έλληνες. Ανήκει σε εσάς. Αγκαλιάστε το!


  Δημήτρης Αλεξάνδρου

Συγγραφέας των Καλάς, Πρόεδρος ΜΑΚΕΔΝΟΥ


  Κωνσταντίνος Κάλφας

Ιδρυτής του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ